Helytörténet

Dunasziget középkori alapítású települések részeiből lett önálló község. A Duna XIX. Századi szabályozása és a trianoni békeszerződés elszakította az itteni részeket Vajka, Keszölcés és Doborgaz községektől. Azóta a települések története külön íródik. A községrészek a mai napig megőrizték eredeti elnevezésüket, 1969-ben Dunasziget néven egyesült. Dunasziget a Szigetköz egyik legszebb része, csodálatos szigetvilágával, vadregényes ágrendszerével kiválóan alkalmas kirándulásra, rekreációra, szabadidő eltöltésére.

Hatalmas vízterületek és erdők várják a kirándulókat, vendéglőkkel, sátorozó helyekkel, szabadstranddal, horgászati és lovaglási lehetőségekkel.

Nemcsak gazdag, de ostoba ember is az hazánkban, aki a vadregényes vizek és folyók felfedezését Dél-Amerikában kezdi. Elég beszállni egy ladikban, kenuba, kajakba, a félősebbeknek egy széles, ringatózó tutajra – kinek mit diktál az ízlése- és elindulni felfedezni a Dunát, és az ágvizeket. Kint a vízen minden más. Felejthetetlen élmény meglesni az ébredő természetet. A hajnali párolgó vízen élelmet kereső madarakat. A szivárvány színeiben pompázó, vízen cikázó szitakötőket vagy a méltóságos csobbanással rabló csukakirályt. Hallgatni a víz menti települések hazahívó harangszavát. Megkóstolni az egykori halász- és pásztornépek ételeit.

Községünk a Felső-szigetközben a Dunával körülölelt szigetcsoportok közt terül el.
Még kevesen ismerik, de akik már jártak itt minden évben visszavágyódnak.
Fantasztikus adottságai révén válik ez az egész oly elbűvölővé. Az erdőségek, a dús füvű rétek, nádasok, a rengeteg Duna-ág ad otthont ezernyi madárnak, vadnak, halfajtának, ritka növénynek. A vizek láttán, mely egy része zabolátlan, a másik méltóságteljes, egy a titokzatos, még felderítetlen kanyargós ágrendszer kerít hatalmába. Az érkező turistákat pihenni vágyókat sok szeretettel várjuk a Szigetközbe.